6 communicatieskills waar jij nu mee aan de slag moet!

Geschreven op mei 31, 2018 – Categorie: Invloed, Persoonlijke ontwikkeling

6 communicatieskills waar jij nu mee aan de slag moet!

Lijstjes met dingen die je écht moet doen kunnen soms heel erg vermoeiend zijn. Maar wat als wij je zeggen dat deze communicatieskills jou helpen om veel effectiever te zijn in de toekomst? En je helpen om betere relaties aan te gaan, zowel privé als op je werk? Deze lijst is de moeite waard!

Er zijn veel eigenschappen die we als kind hebben maar in de loop van de jaren kwijt raken. We ontwikkelen allerlei angsten en belemmeringen, waardoor we niet het uiterste uit ons communicatiegedrag halen. Deze 6 communicatieskills die jij kan aanleren zullen je leven, zowel zakelijk als privé, een stuk gemakkelijker maken:

 1. Spreek uit wat je van de ander verwacht

  Ben jij duidelijk over je grenzen en je normen? Laat jij mensen weten wanneer het genoeg is of wat je van hen verwacht? Wat je goed vindt en wat je niet goed vindt? Je zult zien dat, als je vaker je grens aangeeft en laat weten wat jij van mensen verwacht, mensen ook minder vaak jouw grenzen zullen opzoeken. Het is ook voor anderen prettig om te weten wat ze aan je hebben.

 2. Onthul eens wat vaker over jezelf

  Vaak spreken we niet uit hoe we ons echt voelen. Welk effect de ander op je heeft en wat er in je hoofd speelt. Toch kan het veel voor je (werk)relatie doen als je wat vaker deelt wat er in je omgaat. Blijf er niet omheen draaien, ontdek de kracht van onthullen.

 3. Address the elephant in the room

  Soms vertelt je intuïtie dat er meer speelt bij je gesprekspartner dan dat hij of zij vertelt. Het is voor veel mensen een gewoonte geworden om hier aan voorbij te gaan. Toch voer je geen effectieve gesprekken als je dit gevoel niet uitspreekt. Je weet tenslotte niet wat er allemaal nog meer speelt bij de ander en wat dat te maken heeft met zijn of haar beweegredenen. Vraag ernaar, geef de ander ruimte om het op tafel te leggen. Je zult merken dat je daarna een heel ander, effectiever gesprek voert.

 4. Check aannames bij de ander

  We interpreteren het gedrag van de ander (verbaal en non-verbaal) al gauw als iets negatiefs. Dat kan effect hebben op hoe je vervolgens het gesprek voortzet. Ook kan hierdoor jouw houding richting de ander veranderen. Check altijd je aanname bij de ander om er zeker van te zijn dat deze klopt. Je kunt ernaar vragen, maar je kunt ook samenvatten wat je gesprekspartner zojuist verteld heeft en vragen of je dat goed begrepen hebt.

 5. Stop met drammen, start met luisteren

  Geef eens toe: hoe vaak heb jij een discussie gevoerd waar vooral argumenten werden herhaald en je stopte met luisteren naar de ander? Je zin doordrammen hielp hierbij niet om je doel te bereiken. Probeer het eens op een andere manier. Luister aandachtig en gebruik de visie en ideeën van de ander om je voorstel te verbeteren.

 6. Koppel anderen wanneer je jouw visie deelt

Ben je ergens heel erg enthousiast over, maar merk je dat je niet iedereen meekrijgt? Leer je gesprekspartners kennen en zorg dat ze aanhaken door gemeenschappelijke doelen te benoemen. Je zult merken dat ze op deze manier sneller overtuigd zijn van jouw visie en je hen makkelijker kunt inspireren.

Wil je meer leren over je effectievere communicatie in zowel je privé leven als op je werk? Tijdens onze trainingen leer je hoe je jouw communicatiegedrag zo in kunt zetten dat je effectiever kunt werken, je werkrelaties positief kunt onderhouden én je doelen kunt bereiken. Lees meer over over onze trainingen Inzicht in Invloed®, Invloedrijk Communiceren en Beter beïnvloeden en ontdek welke training bij jou past.

Inzicht in Invloed® Invloedrijk Communiceren Beter Beïnvloeden

“Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Via intensieve programma’s krijgen ze diepgaand inzicht in hun eigen gedrag en dat van anderen. Ze krijgen concrete handvatten om het eens anders aan te pakken dan ze gewend zijn.  Zo krijgen ze gemakkelijker zaken voor elkaar. Met élke persoon, in élke situatie. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?”

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen