Vriendschap op de werkvloer: do or don’t?

Geschreven op oktober 23, 2018 – Categorie: Invloed, Nieuws

Vriendschap op de werkvloer: do or don’t?

Het RTL Nieuws dook in het onderwerp ‘Vriendschap op de werkvloer’ en vroeg onze invloedtrainer Tim Nonnekes om zijn visie op dit onderwerp.

Lees hier het volledige artikel van RTL Nieuws

Waarom worden we eigenlijk zo graag vrienden met collega’s? En hoe voorkom je scheve ogen en gebroken harten? Invloedtrainer en coach Tim Nonnekes van Bureau Zuidema geeft advies.

“Van nature hebben mensen behoefte aan contact, aan verbinding. In een werkomgeving werk je met z’n allen naar een doel toe, vaak ook onder enige vorm van (tijds)druk. Dat schept een band: op de werkvloer kunnen heel hechte vriendschappen ontstaan.

Maar die vriendschap kan onder druk komen te staan als zaken niet goed lopen of als iemand zijn werk niet goed doet. Omdat mensen graag aardig gevonden willen worden, vinden ze het lastig om elkaar op dingen aan te spreken. Om de lieve vrede te bewaren, blijven belangrijke kwesties hangen in de onderstroom. Dat kan gaan broeien en zowel op persoonlijk als zakelijk vlak tot problemen leiden.

Communicatie is key

Toch is communicatie in dit geval de sleutel: blijf met elkaar gesprek. Als je gaat samenwerken met een goede vriend, je gezelligste collega ineens jouw baas wordt of als je je bedreigd voelt door de vriendschap van andere medewerkers: praat erover.

Vertel eerlijk hoe je je voelt over de situatie en vraag ook hoe de ander daar in staat. Bijvoorbeeld: ‘Nu je mijn leidinggevende bent geworden, voel ik me soms onzeker of ik nog wel alles met je kan bespreken. Hoe zie jij dat?’ Of andersom: ‘Ik merk dat je vaak te laat komt. Ik vind het, vanuit mijn leidinggevende rol, lastig om daar wat van te zeggen, omdat ik onze vriendschap niet onder druk wil zetten. Hoe sta jij daar in?’.

Balans

Verzandt niet in aannames, maar stel open vragen en spreek wederzijdse verwachtingen uit. De kunst is om als collega’s de balans te vinden tussen het behalen van jullie zakelijke doelen en het behouden van een goede relatie.”

 


Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Via intensieve programma’s krijgen ze diepgaand inzicht in hun eigen gedrag en dat van anderen. Ze krijgen concrete handvatten om het eens anders aan te pakken dan ze gewend zijn.  Zo krijgen ze gemakkelijker zaken voor elkaar. Met élke persoon, in élke situatie. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen