Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Hoe ga je om met een emotionele collega

Je collega schiet ineens uit z’n slof, krijgt tranen in de ogen of klapt dicht tijdens een overleg. Ook jij maakt dit vast wel eens mee. De emoties van je collega compleet wegwuiven helpt in ieder geval niet. Nieuwsgierig naar wat wél helpt? Lees snel verder.

Waarom is het belangrijk om aandacht te geven aan emoties op de werkvloer?

Als iemand emotioneel wordt, kan je geneigd zijn om daar niet op in te gaan. Snel door naar het inhoudelijke gesprek! Maar dat raden we je niet aan, omdat het niet goed is voor jullie onderlinge relatie. Daarnaast kan op een gegeven moment de bom bij je collega barsten en het gesprek escaleren.

Jouw reactie maakt het verschil

Voordat je iets zegt, is het slim om eerst even bij jezelf in te checken. Wat gebeurt er bij jou? Misschien voel je irritatie, ongemak of schiet je direct in de oplossingsmodus. Logisch, maar niet altijd helpend. Jouw eerste impuls bepaalt vaak de sfeer van het vervolg. Door een moment te nemen – adem in, adem uit – geef je jezelf ruimte om bewust te reageren. Vraag jezelf af: wat heeft de ander nu nodig? En wat wil ik zelf bereiken?

Zo reageer je effectief op de emoties

Erken het gevoel

Benoem kort wat je ziet gebeuren bij de ander. Zo geef je aan dat je open staat voor wat je collega voelt. Die voelt zich gehoord en komt sneller tot rust. Dat kan klinken als:

‘Ik zie dat dit je raakt. Klopt dat?’

‘Dit lijkt iets bij jou los te maken. Wil je er iets over zeggen?’

Vermijd uitspraken als ‘Doe eens rustig!’ tenzij je zin hebt in extra drama natuurlijk.

Luister écht

Mensen hebben vaak vooral behoefte aan begrip en aandacht. De oplossing komt later wel. Maak oogcontact, knik vriendelijk en vat regelmatig samen wat je collega vertelt. Stel open vragen zoals:

‘Wat speelt er precies?’

Uit onderzoek blijkt dat actief luisteren zorgt voor een veiliger werkomgeving. Dat leidt onder andere tot openheid over dingen die minder goed gaan. Uiteindelijk wordt de kwaliteit beter en boek je als team meer vooruitgang.

Lees ook onze blog over luisteren voor gevorderden

Check wat je collega nodig heeft

Vraag door op wat de ander nodig heeft. Laat de oplossing uit de ander komen in plaats van het zelf te bedenken. Heel simpel:

‘Wat zou jou helpen op dit moment?’

Soms is er meer ruimte nodig

Het kan zijn dat je collega het er niet over wil hebben. Sommige mensen hebben wat meer tijd nodig om hun emoties te verwerken. Respecteer dit. Geef aan dat je collega er altijd bij jou op kan terugkomen, of vraag zelf op een later moment hoe het gaat.

En nu? Doen!

Je weet nu wat werkt: erken het gevoel, luister écht en check wat de ander nodig heeft. Zo voelt je collega zich gezien en gehoord. Ben je benieuwd welke communicatieskills je nog meer kunt ontwikkelen om succesvoller te worden? Doe de Invloedtest.